Skandi Trend

2014. november 4., kedd

Milyen lovon érkezik idén Szent Márton?

November 11-e Szent Márton napja. Nemzetközi ünnep, hiszen Európa számos országában ünneplik. Természetesen minden nemzetnek megvan a sajátos Márton-napi hagyománya, népszokása és jellegzetessége. A különös babonákra és szokásokra építkező ünnep többnyire mindenhol a vidámság ünnepe.

Mivel Márton-napja a 40 napos adventi böjtöt megelőző utolsó nap is, nálunk a vidám lakomák, bálok és vásárok köré fonódik ez az ünnep. A legtöbb babona is a libához kapcsolódik. Libát enni például ezen a napon azért ildomos, hogy a család ne éhezzen a következő év során. Legkedveltebb fogások Márton napján a libaleves és libasült párolt káposztával és zsemle- vagy burgonyagombóccal. A tálalásnál tökéletes lehet a Green Gate porcelán tányérjaiRégen a  liba húsából küldtek még  a papnak is, innen származik a „püspökfalat” szavunk is.





A Márton-napi időjóslásnak szintén nagy hagyománya volt a régi időkben. Ha Szent Márton „fehér lovon érkezik“, azaz Márton napján esik a hó, akkor enyhe tél lesz, amennyiben „barna lovon nyargalász“, vagyis nem esik hó aznap, akkor kemény, havas télre számíthatunk. Ha Márton szürke lovon érkezik, tehát enyhe, szürke és latyakos az idő e napon, akkor szintén télre számíthatunk, legalábbis a néphagyomány szerint.

Az elmúlt években egyre több helyen kezd szokássá válnia a német hagyományból átvett fáklyás- ill. lámpás felvonulás is. A lampionos felvonulásokon elsősorban a gyerekek vesznek részt, sötétedéskor saját készítésű lampionokkal vagy kis lámpásokkal





járják az utcákat, közben pedig Márton-napi énekeket énekelnek. A menetet  általában egy Szent Mártonnak öltözött lovas vezeti. A felvonulás végén az óvoda vagy iskola udvaron meggyújtják a Márton-tüzet, és megajándékozzák a gyerekeket valamiféle finomsággal, süteménnyel. 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése